Intiem afscheid

Met het corona-virus zijn er ook in de uitvaartwereld enorm veel veranderingen gaande. Strikte maatregelen worden opgelegd, waardoor een uitvaartplechtigheid nog maar door 30 personen bijgewoond mag worden.

De Nieuwe Noorder Amsterdam Noord

Families mogen niet helpen bij het verzorgen van de overledene, condoleance-avonden kunnen niet doorgaan, rouwkaarten worden wel verstuurd maar vaak pas achteraf om zo niet méér mensen bij de plechtigheid te hebben. Nabestaande mag niet meer meerijden met een rouwwagen en in de aula moeten de nabestaanden 1,5 meter uit elkaar zitten. Triest en verdrietig, maar helaas wel nodig. Afscheid nemen en rouwen is hiermee ook opeens anders geworden.

Kaarsen aansteken voor overledene mama oma schoonmoeder kleur kaarsjes bloemen rozen

Maar in plaats van te focussen op wat níet meer kan of mag, vind ik het juist belangrijk om te delen wat wél kan en mag. Bijvoorbeeld kan een afscheidsfotograaf het afscheid op een liefdevolle en troostende manier vastleggen en de foto’s binden in een album, zodat het gevoel, de sfeer en alle momenten van het afscheid bekeken kan worden en nabestaanden zo het gevoel te geven er toch bij te zijn geweest.

Ook met alle maatregelen kan ik u helpen om op een waardige manier afscheid te nemen: