Foto dragers uitvaart amsterdam persoonlijk overledene amsterdamse grachten

Iede’s verhaal

 “Het kán ook anders.”

iede-hoorn-uitvaartzorg

Iedereen een eervol, waardig en persoonlijk afscheid.  

Het gevoel wat er hangt als je een zo’n ruimte van een afscheidsbijeenkomst inloopt… dat voelt altijd zo beladen. Je voelt dat daar verdriet is, en het verdriet wat er is geweest. Iemand ligt in de kist en de ziel is eruit, waar gaat dat dan heen? Het mysterie rondom de dood, en ook de schoonheid ervan, vond ik als kind al interessant. 

iede-hoorn-afscheid

Als jonge jongen had de dood indruk op me gemaakt. Mijn moeder is opgegroeid zonder vader, die is ze jong verloren. Ik kan mijn oma herinneren als een verdrietige vrouw. Die altijd opa miste. Ik kom uit een traditionele omgeving, en vroeger was de dood echt iets waar je niet over sprak. Alles in het zwart, en donker, witte lakens voor de ramen. 

Een betekenisvol moment

Toen ook mijn oma overleed mocht ik daar bij zijn, ze was in een diepe slaap en toen ze net overleden was, was ik bij haar. Ook was ik bij het moment dat de kist werd gesloten. Dit moment heeft zo’n diepe indruk op me gemaakt. Achteraf gezien was dat het moment voor mij, dat dit mijn hele toekomst in de uitvaartwereld heeft bepaald. Omdat ik zelf ervaarde hoe betekenisvol zo’n moment kan zijn. Ik was een jaar of vijftien toen mijn docent levensbeschouwing een excursie naar een uitvaartcentrum organiseerde. Dit onder het mom ‘de dood hoort bij het leven’. Waar veel klasgenoten het ietwat ‘eng’ vonden, wilde ik juist het naadje van de kous weten. Vanuit ‘pure’ nieuwsgierigheid, zoals een kind dat heeft, wilde ik alles zien en weten. 

iede-hoorn-uitvaartzorg

Jaren later, toen ik fietste in mijn buurt veranderde alles. Er knaagde al langer iets bij me, ik wilde weer daadwerkelijk mensen ontzorgen en betekenisvol werk doen. Mijn oog viel per toeval op een bord langs de weg, waarop stond dat er een nieuw uitvaartcentrum in de buurt werd gebouwd. Mijn gedachten gingen direct naar de schoolexcursie, en hoe fascinerend ik dat toen vond. Opeens vielen de puzzelstukjes op z’n plek. Ik moest de uitvaartbranche in!

h

Iede Hoorn Uitvaartzorg

Nu doe ik het werk als uitvaartondernemer al enkele jaren met veel bezieling. Ik zet me in, bij iedere uitvaart, voor een waardig, eervol en persoonlijk afscheid. Het kan zoveel liefdevoller zijn als je het persoonlijk maakt. Dat tijdens het afscheid het mens wordt gevierd wie die persoon was bij leven. Zo wordt ook het afscheid een blijvende, mooie herinnering. Intens verdrietig, maar ook bijzonder mooi.

Ik vind het juist belangrijk dat de dood bespreekbaar wordt gemaakt. Dat de dood doodgewoon is, onderdeel van het leven. Dat alle mogelijkheden en wensen worden besproken. Zodat de nabestaanden liefdevol en bewust afscheid kunnen nemen. Het is allemaal al heftig genoeg, maar het kán ook anders

Bij een overlijden kunt u mij dag en nacht bellen