De begrafenis van je baby

In het geval van een baby-uitvaart zijn er meerdere emoties enorm heftig. Want, behalve dat ouders hun kindje zijn verloren (“gecondoleerd”), zijn ze óók ouders geworden (“gefeliciteerd”). En dat dubbele is dan ook wat continu voelbaar is. Trots én verdriet…

afscheid-mama-kind-oma-uitvaart-fotografie

Liefdevol afscheid

Bij het overlijden van een baby zijn er vele mogelijkheden om een afscheid persoonlijk en lieflijk te maken, zodat de familie alle ruimte krijgt om liefdevol afscheid te nemen. Om er echt bij stil te staan, ook al is de uitvaart van een baby intens ingrijpend. Dit kan op mooie, symbolische manieren zoals het oplaten van een ballon. Of tekeningetjes gemaakt op (of briefjes met wensen meegegeven in) de kist door de broertjes, zusjes, nichtjes en neefjes. Er bestaan ook mooie draagmanden en speciale kisten voor baby’s, ook kan er kan een speciale baby-rouwkaart gemaakt worden. En er bestaat ook de mogelijkheid tot afscheidsfotografie.

Afscheidsfotografie

De beelden die worden vastgelegd zijn vaak de enige beelden die de ouders van hun kindje hebben en ooit zullen gaan hebben. En daarom des te belangrijker. Het is een herinnering, vastgelegd. Het draagt dan ook zeker bij aan de rouwverwerking, wat bij een situatie als deze zo ontzettend snel ‘moet’ gaan. Afscheidsfotografie geeft ‘de tijd’ om afscheid te nemen.

wensballon begrafenis weesp lucht blauw bomen

Verzorgen en opbaren

Het overleden baby’tje kan zowel thuis als in een uitvaartcentrum verblijven. Ook kunnen de ouders het kindje zelf verzorgen, wassen, aankleden en nog even bij hen houden. Er zijn verschillende mogelijkheden om de ruimte en het wiegje goed koel te houden.

Regelen van een baby-uitvaart

Ik (Iede) ben op de hoogte van de te ondernemen stappen zoals de geboorteaangifte, overlijdensverklaring en onderzoek van de arts voor de doodsoorzaak (obductie) en ik kan hierin ondersteunen waar nodig, zodat dit geen afleiding is bij de rouwende familie.

hartjes met teksten voor mama en oma overleden dood rouw

Het overlijden van een kind

Wanneer er een kind overlijdt heeft dat impact op de gehele omgeving. De ouders, broertjes en zusjes, de familie, de vriendjes en vriendinnetjes, van school en de sportclub, en het dorp of de buurt… de hele gemeenschap verliest dit kind. Daarom is het des te mooier om daar ruimte voor te maken (wanneer mogelijk en gewenst) om iedereen deel uit te laten maken van dit verlies. Creativiteit kan daarin een rol spelen. Door bijvoorbeeld alle schoolkinderen een laatste groet te laten schrijven op de kist, of alle voetbalvriendjes kunnen een erehaag vormen bij de uitvaart. Of misschien een prinsessenthema voor een ware prinses? Kijkend naar wie het kind was, om het passend te maken bij zijn of haar geleefde leven.

Iede hoorn uitvaartverzorging persoonlijke uitvaart

Intiem afscheid

Daarnaast is het belangrijk om zorgvuldig naar de wensen van het gezin te kijken, om een intiem moment bij het afscheid voor hen in te richten. Omdat het verlies van een kind intens ingrijpend is.

Voor vragen omtrent de mogelijkheden rondom een uitvaart voor een baby of kind(je) kunt u contact opnemen met mij via het telefoonnummer 06 28 85 97 96 of via e-mail.