Iede Hoorn als uitvaartverzorger?

Wat doet een uitvaartondernemer precies? Dat is een vraag die mij vaak is gesteld en die ik ook graag beantwoord. Begrafenisondernemers vervullen een belangrijke rol in de samenleving. Ze werken samen met de families van de overledene, om ervoor te zorgen dat de uitvaart of herdenkingsdienst zo betekenisvol mogelijk wordt.

uitvaart-koppel-duo-man-vrouw

We helpen bij het regelen van uitvaartdiensten, het regelen van de begrafenis of crematie en het regelen van het papierwerk. We proberen families zoveel mogelijk te ontzorgen in een moeilijke tijd en ze te begeleiden in alle praktische zaken die er (helaas) geregeld moeten worden. 

uitvaart-rolls-royce-amsterdam-dragers

Wanneer u te maken krijgt met een overlijden van een van uw naasten, komt er in korte tijd veel op u af. Er moet veel geregeld worden en er moeten keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld met betrekking op de uitvaart. Waar gaat u deze houden, wie nodigt u uit, is er een uitvaartverzekering en welke muziek speelt u af? Bij  het regelen van een mooi afscheid komen natuurlijk veel emoties  kijken. Een uitvaartverzorger helpt u in deze hectische periode. Dit doet een uitvaartverzorger door werk uit handen te nemen en de uitvaartverzorging volgens de wensen van de overledene of nabestaanden te organiseren. 

uitvaart-afscheid-laatstegroet

De taken van een begrafenisondernemer

Na het overlijden van uw dierbare komt de uitvaartbegeleider langs. De uitvaartverzorger is verantwoordelijk voor de laatste verzorging van de overledene en de opbaring van de overledene (thuis of in het uitvaartcentrum). Samen met de uitvaartbegeleider bespreekt u de laatste wensen van de overledene, om zo een speciaal en persoonlijk afscheid te bolwerken. De keuzes omtrent de uitvaartceremonie worden dus in samenspraak met de nabestaanden gemaakt. Ook stemt de uitvaartverzorger de keuzes af met het uitvaartcentrum. 

afscheid-kleine-kring

Naast het meedenken behoort het regelen van de uitvaart ook tot de taken van een uitvaartbegeleider. Zo kan een uitvaartverzorger helpen met het opstellen van een rouwbericht of een rouwadvertentie, het helpen bij het regelen van een rouwauto, het uitzoeken van een kist of opbaarplank of het verzorgen van consumpties tijdens de uitvaart.

uitvaart-amsterdam-sloep-zorgvlied

U staat helemaal vrij in hoeverre u de taken uit handen geeft aan een begrafenisondernemer. Sommige mensen vinden het fijn om zelf veel te regelen, waarbij andere het juist fijn vinden om de zorg zoveel mogelijk uit handen te geven. Wat uw wensen ook zijn, een uitvaartondernemer luistert zo goed mogelijk om u in deze lastige periode rust en overzicht te bieden.

uitvaart-sloep-amstel-amsterdam

Hoe kiest u de juiste uitvaartverzorging?

U wilt natuurlijk dat een uitvaart plechtig en goed verloopt en dat de uitvaartbegeleiding volledig naar wens is. Bij het kiezen van een uitvaartondernemer is het belangrijk om te kijken naar de verzekering van de overledene. Wanneer er geen sprake is van een uitvaartverzekering, bent u vrij om voor een uitvaartondernemer te kiezen die goed aanvoelt.

natuurbegrafenis-arnhem-heidepol

Wanneer de overledene wel een uitvaartverzekering heeft afgesloten, is het belangrijk om eerst na te gaan wat voor regels hieraan verbonden zijn. Een naturaverzekering houdt meestal in dat de uitvaartverzekeraar de uitvaartzorg in eigen handen wilt houden. Wilt u toch liever zelf kiezen? Vaak is dit ook mogelijk, echter krijgt u dan een lager bedrag uitgekeerd dan het bedrag waarvoor de overledene verzekerd is. Bij een kapitaalverzekering is het ook geen enkel probleem wie de uitvaartbegeleiding verzorgt. 

iede-hoorn-dragers