wikandoe-dansen-suriname-kist-liefde

Surinaamse uitvaart

In Nederland wonen veel Surinamers. Er zijn Protestant-Christelijke, Joodse, Islamitische, Boeddhistische, Rooms-Katholieke en Creoolse Surinamers, Chinezen, Javanen en Hindoestanen.

wikandoe-afscheid-dansen-met-kist

Zelf was ik tien jaar woonachtig in Amsterdam-Zuidoost, een smeltkroes van al vele prachtige culturen, levensbeschouwingen, leefstijlen en tradities. Tijdens mijn vele reizen, het wonen in Amsterdam-Zuidoost en mijn werkzame leven als uitvaartleider heb ik veel bijzondere mensen met diverse achtergronden mogen spreken en mogen begeleiden.

dragers-wikandoe-suriname-afscheid-amsterdam-zuidoost

Het begeleiden van Surinaamse uitvaarten vind ik altijd ontzettend bijzonder. Surinaamse uitvaarten staan bekend om uitbundigheid en dansen tijdens de uitvaart. Bent u op zoek naar een begrafenisondernemer voor uw Surinaamse uitvaartverzorging? Dan ben ik de geschikte persoon! Ik ben bekend met de rituele bewassing, repatriëring en dede oso. Daarnaast heb ik contacten met diverse aflegverenigingen, bazuinkoren en ken ik de locaties in en rondom Amsterdam voor een rituele bewassing. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op en dan bespreek ik graag uw wensen en mogelijkheden.

surinaamse-begrafenis-zuidoost

Surinaamse begrafenis

Een Surinaamse begrafenis vindt vaak plaats aan de hand van een aantal rituelen en specifieke uitvaartwensen. Het lichaam van een overledene wordt ritueel gewassen. De begrafenis zelf wordt vaak geregeld door de naaste familieleden van een dierbare. Iedereen die de overledene heeft gekend wordt uitgenodigd.

surinaamse-dans-kisten-dragen

De avond voorafgaand aan de Surinaamse begrafenis vindt er in de dede oso een dodenwake plaats. Tijdens de dodenwake wordt er gezongen, herinneringen opgehaald, gebeden en gepraat. Op de dag zelf wordt de grafkist met veel uitbundigheid naar de begraafplaats gebracht. Gedurende deze tocht maken de dragers, ook wel wi kan doe genoemd, swingende danspasjes. Volgens Surinaamse rituelen zorgt dit ervoor dat kwade geesten op een dwaalspoor worden gezet en worden verdreven.

dragers-wikandoe-suriname-afscheid

dragers-wikandoe-suriname-afscheid

Een persoonlijk én waardevol afscheid

Als u kiest om uw Surinaamse uitvaart door Iede Hoorn te laten regelen, dan ben ik vanaf het moment van melding van overlijden tot de dag van de uitvaart betrokken bij uw nabestaanden. Ik hecht veel waarde aan een persoonlijke uitvaart. Mijn hoofdvraag is daarom bij alles wat ik doe: hoe kan ik, samen met de nabestaanden, ervoor zorgen dat iemand een eervol en waardevol afscheid krijgt?

surinaamse-begrafenis-de-nieuwe-ooster

Als uitvaartbegeleider ben ik veel actief in Amsterdam, maar daarnaast begeleid ik ook begrafenissen en crematies in de rest van Nederland. Met mijn ervaring heb ik te maken gekregen met verschillende culturen, ieder met zijn/haar eigen uitvaartwensen en behoeftes. Door deze ervaring krijgt uw dierbare altijd een persoonlijk en eervol afscheid afgestemd op de wensen van u of uw nabestaande. Bent u benieuwd wat ik voor u kan betekenen? Neem dan contact met mij op en ik vertel u er dan graag meer over!

erehaag-rook-afscheid-gesser