Uitvaart in Coronatijd

afscheid-kraanvogels-bloemstuk

Uitvaart in Coronatijd

Een begrafenis of crematie in deze Coronatijd ziet er iets anders uit dan we normaal gesproken gewend zijn. Toch blijft ook in Coronatijd de essentie van het afscheid nemen bij een uitvaart hetzelfde. Namelijk door middel van verbondenheid, op welke manier dan ook, waardig afscheid nemen van een geliefde of dierbare. Maar dan mét de regels inachtneming, zoals het afstand houden en de maximale groepsgrootte van 50 personen. 

live-muziek-trompet-bloemen-wagen

Denken in mogelijkheden

Wanneer mogelijk, ga ik nog steeds persoonlijk naar de mensen toe voor het eerste gesprek. Samen bespreken we hoe we de mensen ondanks de regels toch zoveel mogelijk kunnen betrekken bij de uitvaart. Kunnen we de uitvaart intiem maken? Door bijvoorbeeld stoelen bij elkaar te zetten, met de huishoudens bij elkaar? Of stoelen rond de kist in plaats van een theater-opstelling? Ook kijk ik of we de locatie warmer kunnen aankleden, door bijvoorbeeld kaarsen neer te zetten.

kaarsen-bloemen-afscheid-begrafenis

Samen met de nabestaanden zorgen we voor een mooi afscheid, die weliswaar anders is dan normaal, maar daarom niet minder bijzonder.

Hierbij denken we in mogelijkheden, en zorgen voor zo’n mooi afscheid als kan. Zo hebben we pas voor een overledene, die onlangs naar Japan was gereisd en daarbij diep onder de indruk was geraakt van de kraanvogel, een kleine instructie meegestuurd met de rouwkaart waarop stond ‘hoe een kraanvogel te vouwen’. De familie ontving honderden kraanvogels in allerlei kleuren. Tijdens de afscheidsbijeenkomst waren 30 mensen aanwezig, én alle honderden kraanvogels. 

afscheid-dirk-jan-vader-zoon-broer

En er is meer mogelijk. Bijvoorbeeld door een laatste groet te geven aan de overledene door middel van een drive-by langs de open kist. Of een wateruitvaart, waarbij de overledene tijdens zijn of haar laatste tocht een bloemenregen mag ontvangen van vrienden en familie vanaf een brug of kade.

water-afscheid-uitvaart-salonboot-amstel-magerebrug

Online streaming

Natuurlijk is er ook de online streaming. Zodat de mensen buiten de inner circle, van de 30 mensen of 50 mensen die er zijn, ook de uitvaart via een livestream digitaal kunnen volgen.

rust-zacht

Regels bij een uitvaart in Coronatijd

De uitvaart wordt verzorgd met gepaste afstand en met het advies om een mondkapje te dragen. Bij het zitten kan het kapje af. Tijdens de gehele bijeenkomst blijft iedereen op anderhalve meter afstand, zodat het afscheid veilig en volgens de regels kan plaatsvinden.

kist-kraanvogels-kleuren

Niet iedereen ervaart de regelgeving rondom corona als een beperking bij een uitvaart. Zo is er een familie die het volgende heeft ervaren:

“Door corona hebben wij ingezien hoe bijzonder en waardevol het is om met intimi afscheid te nemen. Deze traditie gaan wij voortzetten.”

Voor vragen omtrent de mogelijkheden rondom een uitvaart Coronatijd of over de regelgeving is Iede bereikbaar op het telefoonnummer 06 28 85 97 96 of via e-mail

iede-hoorn-uitvaartzorg