afscheid-kartonnen-kist-plastic

Crematie

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een crematie. Cijfers laten zien dat er ongeveer 40% van de Nederlanders kiezen voor een begrafenis en 60% voor een crematie. U hoeft bij een crematie geen graf te onderhouden of in de toekomst een beslissing te maken over het verlengen van een graf van uw dierbare.

paarse-kist-dragers-bloemen

U maakt zelf de beslissing over uw asbestemming en hierbij heeft u de vrijheid om de as te bewaren, uit te strooien of een combinatie van beide. Iede Hoorn heeft ruime ervaring en kennis als het gaat om een crematie als uitvaart. Ik vertel u dan ook graag meer over het crematieproces, de mogelijkheden omtrent een crematie en zaken waar u rekening mee moet houden. 

kraanvogels-kleuren-uitvaart-mama

Wanneer vindt de crematie plaats?

Een overledene mag vanaf 36 uur na het overlijden worden gecremeerd, maar dit mag niet later dan zes werkdagen na het overlijden. Als nabestaande heeft u hierdoor ongeveer een week de tijd om een crematie te laten plaatsvinden. De nabestaanden hebben hierdoor dus voldoende tijd voor het regelen en organiseren van een waardig afscheid. In sommige gevallen is een crematie eerder of later mogelijk maar daarvoor zijn allerlei toestemmingen van justitie of de burgemeester nodig.

uitvaart-aula-crematorium-den-en-rust-bilthoven

Als uw dierbare vooraf zijn uitvaartwensen heeft laten vastleggen in een wilsbeschikking of levenstestament, dan zal een crematie in de regel sneller uitgevoerd worden. Als de uitvaartwensen vooraf niet vastgesteld zijn, dan ondersteun ik u graag bij het rouwproces en het achterhalen van uw wensen. Op deze manier zorg ik altijd voor een passend afscheid van uw dierbare. Mijn hoofdvraag bij alles wat ik doe is:  hoe kan ik, samen met de nabestaanden, ervoor zorgen dat iemand een eervol en waardevol afscheid krijgt?

Uitvaart per boot

Wat er gebeurd tijdens een crematie?

De precieze invulling van een crematie hangt grotendeels af van de uitvaartwensen van de nabestaanden of overledene. Er zijn wel een aantal algemene richtlijnen waaraan een crematie voldoet. Voorafgaand aan de crematie vindt er een dienst plaats. Deze plechtigheid kan worden gehouden in het crematorium of een aula, maar ook op een zelf gekozen locatie.

salonboot-sloep-afscheid-amstel

Kwam uw dierbare bijvoorbeeld graag in een specifieke kroeg of bij de plaatselijke voetbalclub? Dan is het ook toegestaan om daar de dienst te laten plaatsvinden. In de ceremonie die plaatsvindt wordt er nog één keer een ode aan het leven gegeven van de overledene. Hierbij kan muziek worden gedraaid, worden gezongen of kunnen familieleden of vrienden een laatste woord over hun dierbare spreken. 

Het crematieproces

Na de afscheidsdienst wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Op de kist wordt een vuurvast, uniek genummerd, crematiesteentje geplaatst. Dit wordt gedaan zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de identificatie en kan het as worden geïdentificeerd. Het is mogelijk in de kist of opbaarplank iets mee te geven aan de overledene (denk aan een foto, tekening, bloemen, knuffelbeer, kussen of zijn/haar eigen deken).

dag-lieve-opa-liefs

Nabestaanden mogen de overledene begeleiden tot in de ovenruimte en kunnen er vaak zelfs voor kiezen bij het daadwerkelijke invoeren van de overledene in de oven aanwezig te zijn. Het gehele crematieproces zal ongeveer anderhalf uur duren. Na de crematie blijft de as van de overledene minimaal één maand in bewaring bij het crematorium, dit is wettelijk bepaald en ook vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging. Dit geeft de nabestaande de gelegenheid na te denken over de bestemming voor de as. Een crematie kan in besloten kring gehouden worden maar u kunt er ook voor kiezen om de crematie openbaar te maken.

Iede Hoorn Uitvaartzorg voor uw crematie

Na het overlijden van een dierbare of naaste zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. Bij allerlei zaken die geregeld moeten worden omtrent een crematie sta ik u graag bij. In een persoonlijk gesprek hoor ik graag al uw wensen aan en aan de hand daarvan kan ik u ook alvast de verwachte crematiekosten met u bespreken.

iede-hoorn

Ik hecht veel waarde aan een persoonlijke uitvaart. Ik ben vanaf het moment van melding van overlijden tot de dag van de uitvaart betrokken bij de nabestaanden; een vast gezicht en aanspreekpunt. Als uitvaartverzorger begeleid ik veel crematies in Amsterdam en met grote regelmaat in Hoorn, Diemen en Utrecht, maar ook elders in het land sta ik tot uw beschikking.

Bent u overtuigd van de uitvaartzorg van Iede Hoorn of heeft u vragen naar aanleiding van een crematie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op. Ik bespreek dan graag persoonlijk de mogelijkheden met u. Dit is ook mogelijk als u uw eigen aanstaande crematie met mij wilt bespreken en wilt laten verlopen via uw persoonlijke uitvaartwensen!

rouwwagen-kleinkind-iede