Wateruitvaart

Als uitvaartondernemer heb ik dagelijks te maken met bijzondere en unieke uitvaarten. Vaak zijn de multiculturele uitvaarten, een groene uitvaart en een roze uitvaart de uitvaarten die mij bijblijven. Naast deze bijzondere en traditionele uitvaarten, heb ik ook al verschillende uitvaarten met een boot over het water mogen verzorgen. Over het water zijn de uitvaartmogelijkheden in Amsterdam en omgeving eindeloos. Een aantal locaties waar u aan kunt denken zijn:

 • Vanaf de aanlegsteiger van de Hermitage via de Amsterdamse grachten naar begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam
 • Via het Noordhollandsch Kanaal naar de aanlegsteiger van begraafplaats De Nieuwe Noorder in Amsterdam
 • Vertrek met overledene vanaf eigen woonboot. Varend met boot door de Keizersgracht, Herengracht en over Amstel naar een aanlegsteiger bij de Fred. Roeskestraat in Amsterdam.
 • Vanaf de Porseleinhaven in Loosdrecht, via de Loosdrechtse plassen naar de Algemene begraafplaats van Loenen aan de Vecht
 • Vanuit Haarlem, over Spaarne naar de gemeentelijke begraafplaats aan de Herfstlaan in Heemstede

Hieronder vindt u een goede impressie over een wateruitvaart en de mogelijkheden om uitvaartwensen uit te voeren. De overledene werd gedragen door zes dragers, via de Magere Brug in Amsterdam, aan boord van de salonboot bij de aanlegsteiger van het Hermitage. Via de Amsterdamse grachten en de Amstel werd gevaren naar begraafplaats Zorgvlied, die ook een aanlegsteiger heeft. Aan boord werd gesproken, gezongen en geluisterd naar een live optreden.

Wateruitvaart mogelijkheden

Bij Iede Hoorn heeft u de mogelijkheid tot verschillende wateruitvaart mogelijkheden. Door de jaren heen zijn er bijzondere samenwerkingen tot stand gekomen en werk ik samen met:

 • Rederij Belle uit Muiden. Deze rederij heeft vijf prachtige duurzame salonboten die uw dierbare begeleiden op zijn of haar laatste vaart via een route die samen met u wordt vormgegeven. Zo zijn wateruitvaarten o.a. mogelijk vanaf Amsterdam, Diemen, Weesp en via de Amstel, de Westeinderplassen en de Vecht.
 • Rederij Loosdrecht uit Loosdrecht beschikt over een vloot van vijf schepen, waarvan vier zich lenen voor een uitvaart over water. Rederij Loosdrecht biedt de mogelijkheid voor een wateruitvaart vanuit Loosdrecht, Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen aan de Vecht, Nigtevecht, Vreeland en Weesp
 • Rederij Haerlem is een rederij uit Heemstede, maar vaart naar elke gewenste locatie in de omgeving. Denk aan Haarlem en Spaarndam. Uitvaarten in deze regio worden altijd georganiseerd met Jasper Martens van Sir Jamian Uitvaart. Een mooi artikel over de samenwerking met Jasper is onlangs verschenen..

Of het afscheid nou in klein gezelschap zal worden gehouden of juist met een grote groep, dit is allemaal te realiseren. Als u geïnteresseerd bent in een wateruitvaart neem dan contact op. Ik vertel u dan graag persoonlijk meer over de mogelijkheden, routes en verschillende type schepen. 

Condoleance

Bij een wateruitvaart is het mogelijk om de plechtigheid en de condoleance aan boord houden. U kunt er ook voor kiezen de condoleance aan wal te laten plaatsvinden. Ook hierin zijn tal van mogelijkheden, denk aan:

 • Vaart naar begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam, aanmeren voor de begrafenis en na afloop de condoleance in Het Amstel Boathouse.
 • Plechtigheid in de Uilenburgersjoel, dan varen via Nieuwe Herengracht, Amstel en Zuider Amstelkanaal om aan te meren bij Stadionkade voor begrafenis en condoleance bij de Rooms-Katholieke Begraafplaats Buitenveldert

Varen met klein gezelschap en overledene naar de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan in Heemstede. Daar een begrafenis en aansluitend de condoleance in Zuidam aan het Spaarne in Haarlem.

Verstrooien van as

Na de crematie moet de as van de overledene minimaal één maand in het crematorium blijven. Dit moet volgens de Wet op de Lijkbezorging en in deze weken is het voor niemand toegankelijk. Tijdens deze maand krijgt de nabestaande een brief thuisgestuurd met de vraag wat de wens is met de as. Er zijn tal van mogelijkheden;

 • In huis bewaren in urn
 • As kan verwerkt worden in een sieraad
 • As laten bijzetten in een urnenmuur of begraven in een (urnen)graf

Maar wat ook een mogelijkheid is; is de as verstrooien op (open) zee of rivier. Dit is een dienst die ook door Iede Hoorn Uitvaartzorg wordt aangeboden. Iede vaart samen met u naar een plek waar ú wilt dat de as wordt uitgestrooid. Een overzicht van een aantal locaties voor het uitstrooien vind u hier.

Bij een overlijden kunt u mij dag en nacht bellen