Een persoonlijk afscheid voor iedereen

Ik werk nu vier jaar als uitvaartverzorger, veel in Amsterdam, maar daarnaast ook in de rest van Nederland (met grote regelmaat in Hoorn, Diemen en Utrecht). Mijn hoofdvraag bij alles wat ik doe: hoe kan ik, samen met de nabestaanden, ervoor zorgen dat iemand een eervol en waardevol afscheid krijgt?

Door de jaren heen heb ik te maken gekregen met vele verschillende mensen en allerlei culturen, ieder met zijn/haar eigen behoeftes en wensen. Dus of het nou een Katholieke uitvaartmis, een begrafenis op een natuurbegraafplaats, Hindoestaanse/Surinaamse/Islamitische uitvaartplechtigheid of technische crematie is? Vanaf het moment van melding van overlijden tot de dag van de uitvaart ben ik betrokken bij de nabestaanden; een vast gezicht en aanspreekpunt. Ik hecht veel waarde aan een persoonlijke uitvaart.

Wat te doen bij het overlijden van een dierbare?

1

Waarschuw uw (huis)arts.

2

Neem contact op met mij (bereikbaar 24/7).

3

Breng uw familie en vrienden op de hoogte van het overlijden.

4

Ik kom langs om de wensen te bespreken voor de uitvaart.

5

U ontvangt een kostenopgave op basis van de uitvaartwensen.

6

Ik zal zorg dragen voor een persoonlijke uitvaart en een waardig afscheid. U kunt op mij bouwen.

Uitvaart op maat

Iede Hoorn Uitvaartzorg wil er zijn voor ieder mens. Ongeacht de (geloofs)overtuiging van de persoon of waar hij of zij verzekerd is. Samen met de nabestaanden worden de wensen rondom de uitvaart doorgesproken zodat op een persoonlijke en mooie manier afscheid kan worden genomen. Ik ben betrokken, luister, adviseer en geef invulling aan de wensen en ideeën. Het afscheid kan heel klein zijn tot een grootse ceremonie met honderden genodigden. Een plechtigheid in de kerk, een wateruitvaart, aula van een begraafplaats of crematorium, of juist thuis in de vertrouwde omgeving of in het favoriete restaurant van de overledene.

Samen met u geef ik vorm aan een gepast afscheid.

Wateruitvaart

De boot is een prachtige vorm van rouwvervoer en een bijzondere manier waarop u afscheid kunt nemen van uw dierbare. De boot kan u bijvoorbeeld begeleiden tussen de plek waar de afscheidsbijeenkomst plaatsvindt en de begraafplaats of crematorium. De rust van het water heeft een ontspannende werking en schept een buitengewone sfeer. Hierdoor kunt u op een serene wijze uw dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats begeleiden.

Wanneer u kiest voor een wateruitvaart bent u bij Iede Hoorn Uitvaartzorg in goede handen. Verschillende uitvaarten heeft hij via het water begeleid, bijvoorbeeld via de Amsterdamse grachten naar begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam en via het Noordhollandsch Kanaal naar begraafplaats en crematorium De Nieuwe Noorder. Ook voor het verstrooien van as bent u bij Iede Hoorn Uitvaartzorg op het juiste adres.

Lees alles over de wateruitvaart en over de mogelijkheden voor het uitstrooien van as van uw dierbare.

Multiculturele uitvaart

In Nederland wonen veel Surinamers. Zo zijn er Protestant-Christelijke, Joodse, Islamitische, Boeddhistische, Rooms-Katholieke en Creoolse Surinamers, Chinezen, Javanen en Hindoestanen. Zelf ben ik woonachtig in Amsterdam Zuidoost, een smeltkroes van vele prachtige culturen, levensbeschouwingen, leefstijlen en tradities. Tijdens mijn vele reizen, het wonen hier in Amsterdam Zuidoost en mijn werkzame leven als uitvaartleider heb ik veel bijzondere mensen met diverse achtergronden mogen spreken en mogen begeleiden. Zo vind ik het begeleiden van Surinaamse uitvaarten altijd ontzettend bijzonder; de uitbundigheid en het dansen tijdens de uitvaart. Ook ben ik bekend met de rituele bewassing, repatriëring en dede oso en heb ik contacten met diverse aflegverenigingen, bazuinkoren en ken ik de locaties in en rondom Amsterdam die ruimte bieden voor een rituele bewassing.

Ik heb kennis van de meeste geloofsovertuigingen en de daarbij behorende rituelen en ervaring met Rooms-katholieke, Protestantse, Islamitische uitvaarten maar ook met multiculturele uitvaarten zoals Hindoestaans, Antilliaans, Afrikaans en Chinees.

Ook voor het regelen van een multiculturele uitvaart kunt u bij mij terecht.

Dementievriendelijke uitvaart

Na mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Werk heb ik een aantal jaren gewerkt in verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen als activiteiten- en woonbegeleider op afdelingen waar bewoners met dementie woonden, omdat zelfstandig thuis wonen niet meer mogelijk was. Tegenwoordig kom ik, als uitvaartverzorger, regelmatig bij nabestaanden, waar bijvoorbeeld moeder is overleden, maar vader nog leeft en dementerend is. De omgang met mensen die dementeren is vaak moeilijk. Soms weet je even niet hoe je moet reageren op wat iemand zegt of doet. Hoe ga je daar mee om? Hoe vertel je je dementerende vader dat je moeder is overleden? Hoe laat je hem afscheid nemen en op welke manier kan hij betrokken zijn bij de uitvaart van zijn vrouw?

Door mijn empathische vermogen en ervaring met de ouderenzorg, weet ik als geen ander hoe ik nabestaanden kan bijstaan in deze complexe, maar vooral verdrietige situatie.

Begrafenis of crematie in Amsterdam

Wenst u een begrafenis of een crematie in de hoofdstad van ons land, dan zijn er qua locaties tal van mogelijkheden. Zelf ben ik woonachtig in Amsterdam en ken dan ook alle uitvaartlocaties heel goed. In totaal zijn er negen begraafplaatsen (waarvan twee gemeentelijke begraafplaatsen) en vier crematoria.

Op deze pagina vertel ik u meer over déze locaties en de mogelijkheden voor zowel een grote als kleine uitvaartplechtigheid. Er zullen in de toekomst ongetwijfeld veel locaties aan toegevoegd gaan worden, omdat men steeds meer afwijkt van de gebaande wegen; een plechtigheid wordt steeds vaker gehouden in een park, bij een familielid in de tuin of in een restaurant waar de overledene bij leven graag kwam.

Bent u, als nabestaande, op zoek naar een begraafplaats of crematorium voor een uitvaart in Amsterdam? Ook dan bent u bij mij aan het juiste adres.