Groene uitvaart

‘Weer één worden met de natuur.’

Een milieubewuste levensstijl wordt steeds vaker doorgevoerd in de keuze voor een uitvaart. Mensen worden zich bewuster van hun ecologische footprint en willen deze footprint ook na hun overlijden zo klein mogelijk houden. Hierdoor is er steeds meer vraag naar een groene uitvaart, waarbij er niet alleen wordt gedacht aan het zo duurzaam en milieuvriendelijk laten verlopen van de uitvaart, ook kan er worden gekozen voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats. 

natuurbegrafenis-dragers-bos

Natuurlijk begraven

We ontstaan vanuit natuur, we zijn natuur. Hoe mooi is het om weer terug te kunnen keren naar de oorsprong, omringd door bomen en de rust van de natuur? Er zijn verscheidene natuurbegraafplaatsen in Nederland, waaronder het beeldschone gebied van de Heidepol op de Veluwe. Bij een natuurbegraafplaats loop je door een prachtig natuurgebied, een groen bos, én het is tegelijkertijd een begraafplaats. Het valt bijna niet op en beiden lopen als vanzelf in elkaar over.

natuurbegrafenis-bloemen-strooibloemen

Mooie, biologisch afbreekbare kleding en kist

Bij een natuurlijke begraving zijn alle materialen die gebruikt worden biologisch afbreekbaar. Zoals mooie, biologisch afbreekbare kleding van katoen of linnen. Ook gaan er geen sieraden mee in de kist, deze kunnen worden gegeven aan familie en vrienden. De kist zelf wordt veelal gemaakt van massief hout of lichte houtsoorten zoals sparhout, die onbewerkt blijven zodat het volledig op kan gaan in de natuur.

Groene uitvaart

Eeuwigdurende grafrust

Een natuurgraf is voor eeuwig, het blijft voor altijd bestaan. Het lichaam wordt met rust gelaten en er is geen sprake van grafrechten of verlenging ervan.

Gedenksteen of boom

Bloemen worden niet neergelegd op een graf in de natuur, maar er wordt vaak wel een kleine gedenksteen in de vorm van een kei of hout geplaatst. Hierin kunnen de namen van de overledene worden gegraveerd. Een andere mogelijkheid is om een herinneringsboom te planten, welke ook weer bijdraagt aan de CO2-compensatie. 

bloemstuk-kist-graf-begrafenis-touwen

Verduurzamen van de uitvaart

Er zijn tal van keuzes om een uitvaart te verduurzamen, ook als er niet wordt gekozen voor een natuurlijke begraving. Zo kan er worden gekozen voor bijvoorbeeld een biologisch afbreekbare kist of urn, gebruik van ecologisch papier voor de rouwkaart en/of een elektrische rouwauto. 

muzikant-graf-begrafenis-uitvaart-nieuweooster-amsterdam

Een groen en passend afscheid 

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw uitvaart een stukje groener en duurzamer te maken. Als u specifieke uitvaartwensen heeft ten aanzien van een groene uitvaart, dan bespreek ik graag met u de mogelijkheden. Naar aanleiding van een persoonlijk gesprek met u of uw nabestaanden zal ik er voor zorgen dat u of uw dierbare niet alleen een milieuvriendelijk, maar ook passend afscheid krijgt. Vanaf het moment van overlijden tot en met na de uitvaart ben ik betrokken en zal ik een vast gezicht en aanspreekpunt zijn. Bij al mijn uitvaarten stel ik ik mijzelf altijd de vraag: hoe kan ik, samen met de nabestaanden, ervoor zorgen dat iemand een eervol en waardevol afscheid krijgt? Bent u benieuwd wat ik voor uw uitvaart kan betekenen? Neem dan contact met mij op en dan help ik u graag persoonlijk verder!

uitvaartleider uitvaartverzorger iede hoorn uitvaartzorg