Begrafenis of crematie in Amsterdam

Wenst u een uitvaart, begrafenis of een crematie in de hoofdstad van ons land; Amsterdam, dan zijn er qua locaties tal van mogelijkheden. Op deze pagina vertel ik u in het kort iets over déze locaties en de mogelijkheden voor zowel een grote als kleine uitvaartplechtigheid. Er zullen in de toekomst ongetwijfeld veel locaties aan toegevoegd gaan worden, omdat men steeds meer afwijkt van de gebaande wegen; een plechtigheid wordt steeds vaker gehouden in een park, bij een familielid in de tuin of in een restaurant waar de overledene bij leven graag kwam.

  • Begraafplaats en crematorion ‘Zorgvlied’Amsteldijk 273, 1079 LL Amsterdam

Sinds 1870 een begrip in Amsterdam en omgeving en gelegen op een toplocatie aan de Amstel. Vele bekende Nederlanders liggen hier begraven, waaronder Harry Mulisch, Annie M.G. Schmidt en Herman Brood. Op het terrein van Zorgvlied bevind zich een prachtig chalet waar de mogelijkheid is de overledene op te baren, maar ook om met een klein gezelschap de plechtigheid te houden (tot maximaal 20 personen). De grote aula van Zorgvlied is geschikt voor zowel een grote als kleinere plechtigheid (als u met een klein gezelschap in de aula bent, kunt u er voor kiezen de stoelen rond de kist op te stellen). Er zijn 100 zitplaatsen en genoeg ruimte voor mensen om te staan. Het fijne van deze aula is het vele licht van buiten en het mooie uitzicht. De plechtigheid kan worden opgenomen en ook tijdens de plechtigheid is het mogelijk eigen kaarsen mee te brengen, om deze bij de overledene te zetten. Na de begrafenis is er op het terrein van Zorgvlied een prachtig restaurant voor de condoleance met een geweldig assortiment aan dranken en consumpties. Wat ook tot de mogelijkheden behoort, is het overbrengen van de overledene per boot, via de Amstel, naar Zorgvlied. Bij de entree van Zorgvlied bevind zich een kade, waar aangemeerd kan worden, om vervolgens vanaf de boot de overledene naar de aula, of direct naar het graf te begeleiden.

Vanaf 2016 biedt Zorgvlied, naast begraven, ook de mogelijkheid tot cremeren. Dit gebeurd in het crematorion: het oogt als een tent en bevindt zich op een kleine 10-minuten loopafstand vanaf de grote aula. Je kunt, als nabestaande, kiezen om na afloop van de plechtigheid in de aula zelf de overledene te begeleiden naar het crematorion. Via een prachtige route over het terrein kom je dan aan bij deze bijzondere plek, waar je de overledene onder de luifel kunt achterlaten of waar je eventueel mee zou kunnen gaan om bij de invoer aanwezig te zijn. Bloemen die bij de overledene liggen kunnen bij overledene blijven of achtergelaten worden bij o.a. het papa-, of mama-monument.

  • Begraafplaats ‘Buitenveldert’Fred. Roeskestraat 103, 1076 EE Amsterdam

Op de Fred. Roeskestraat 103 in Amsterdam – Zuid vind u deze prachtige Rooms-Katholieke begraafplaats. Vlakbij de drukte van o.a. de Zuidas en de ring heerst hier een serene rust en heb je het gevoel alsof je je bevind op een plek ver buiten de drukke stad. Op het terrein bij de begraafplaats bevind zich een kapel, die de mogelijkheid bied voor een grote, maar ook kleine en intieme plechtigheid, voorafgaand aan de begrafenis. Verder vind op bij deze begraafplaats een brasserie en een uitvaartcentrum met o.a. de mogelijkheid om de overledene op te baren in een vaste, 24-uurs rouwkamer.

  • Begraafplaats en crematorium ‘De Nieuwe Ooster’Kruislaan 126, 1097 GA Amsterdam

In Amsterdam-Oost kunt u de prachtige gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster vinden. Nabij de drukte van de Amsterdamse Middenweg, Watergraafsmeer en Betondorp vindt u ook hier de rust die hoort bij een begraafplaats. Een kleine twintig jaar jonger dan Zorgvlied, maar toch ook een begrip voor de Amsterdammers. Er bevindt zich een grote aula op het terrein van de Nieuwe Ooster, die de mogelijkheid biedt om 70 personen te laten zitten en daarnaast is er voldoende ruimte voor genodigden om te staan. Naast de mogelijkheid tot het presenteren van film en foto’s biedt deze aula ook de mogelijkheid om na afloop van de plechtigheid de overledene te laten ‘hemelen’, dus na afloop van een crematieplechtigheid kunt u bij de meeste crematoria kiezen de overledene in kist te laten dalen, of weg te (laten) rijden, bij de grote aula van de Nieuwe Ooster gaat de overledene in kist omhoog! In de kleine aula, geschikt tot ongeveer 30 personen, is een plek die door nabestaanden kan worden gereserveerd voor 75 minuten; dit is dan voor het gebruik van de aula en van de koffiekamer na afloop. Uiteraard bestaat er de mogelijkheid dit te verlengen. In de aula kunnen foto’s en een film worden geprojecteerd, maar er is niet de mogelijkheid de kist met overledene te laten ‘hemelen’.

Bent u een keer in de buurt van de Nieuwe Ooster, neem dan, na een wandeling over het prachtige terrein, ook even een bezoekje aan het museum Tot Zover (gevestigd in de voormalige directeurswoning)! Dit museum laat u o.a. zien hoe de mens omgaat met de dood; wat er in de loop der eeuwen is veranderd in onze maatschappij qua omgaan met de dood. U ziet hier urnen, foto’s, oude schilderijen en verder zijn er regelmatig prachtige exposities. Sluit je bezoek aan de Nieuwe Ooster af met een heerlijk kopje koffie in het museumcafé.

Ook zijn er mogelijkheden voor een Islamitische begrafenis, aangezien De Nieuwe Ooster speciale Islamitische velden heeft. Lees HIER meer informatie over een Islamitische uitvaart.

  • Begraafplaats ‘Vredenhof’Haarlemmerweg 367, 1051 LH Amsterdam

Aan de drukke Haarlemmerweg, vlakbij het Westerpark in Amsterdam kunt u begraafplaats Vredenhof vinden. De tuinarchitect dhr. Springer (die ook het ontwerp maakte voor begraafplaats de Nieuwe Ooster) ontwierp eind 1800 ook deze locatie. Deze plek, vooral populair onder de Jordanezen, biedt u de ruimte voor een afscheid in de aula op dinsdag en vrijdagochtend.

  • Begraafplaats ‘St. Barbara’Spaarndammerdijk 312, 1014 AA Amsterdam

Deze Rooms-Katholieke begraafplaats is gevestigd in Amsterdam-West en vanaf 1893 in gebruik. Er is gelegenheid voor een afscheidsplechtigheid in de prachtige aula, waar 60 zitplaatsen zijn te vinden. Na afloop van de begrafenis, biedt de locatie ook de mogelijkheid voor een condoleance/koffiekamer.

  • Begraafplaats en crematorium ‘De Nieuwe Noorder’Buikslotermeerdijk 83, 1025 WH Amsterdam

De Nieuwe Noorder, onder veel Amsterdammers nog bekend als de Noorderbegraafplaats, is een algemene begraafplaats aan de Buikslotermeerdijk 83 in Amsterdam-Noord. De locatie biedt de mogelijkheid tot (vanaf 2013) cremeren en begraven. Begraven kan in een algemeen graf, maar het is ook mogelijk een eigen (particulier) graf aan te schaffen. Een uitvaartcentrum bevindt zich op loopafstand van de begraafplaats/crematorium en biedt de mogelijkheid tot opbaring en een condoleance. Verder is het ook mogelijk de Nieuwe Noorder via het Noordhollandsch Kanaal te bereiken. De locatie heeft een eigen aanlegsteiger, waar aangemeerd kan worden.

  • Begraafplaats en crematorium ‘Westgaarde’Ookmeerweg 275, 1067 SP Amsterdam

Westgaarde, sinds 1971 een begrip in Amsterdam. Deze locatie leent zich voor zowel begrafenisplechtigheden als crematieplechtigheden. De verschillende aula’s bieden mogelijkheid voor een klein gezelschap tot een gezelschap van 200+ genodigden. Ook voor condoleances, rouwbezoeken, bewassingen in de bewassingsruimte (met naastliggende gebedsruimte) is deze locatie zéér geschikt. Westgaarde biedt de mogelijkheid voor algemene graven, particuliere (eigen) graven maar er is ook een Islamitisch begraafplaats (waar de overledene wordt begraven met hun gezicht richting Mekka) en een grafveld ingericht voor de Chinese gemeenschap. Vanaf 1996 is er de mogelijkheid as uit te strooien over het Ajax-veld; waar een deel van de grasmat uit het oude Ajax-stadion De Meer ligt.