Voor multiculturele uitvaarten bent u bij Iede Hoorn Uitvaartzorg aan het juiste adres. Zo ook voor een islamitische begrafenis. Nadat een moslim is overleden, zal hij of zij worden gewassen door familie. Dit wassen wordt ook wel een rituele bewassing genoemd. Deze bewassing is voor de moslims ontzettend belangrijk, omdat de Koran beschrijft dat het lichaam van de overledene onrein is. Als de overledene een man is, zal de bewassing ook door mannen worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor een vrouw; zij zal door vrouwen worden verzorgd. Na de bewassing zal het lichaam van de overledene worden gewikkeld in een witte doek (een kafan, dit betekent dodenkleed) en zal er een dodengebed klinken (het djanazah-gebed). Het dodengebed zal door de voorganger (imam) worden voorgedragen of anders door de zoon van de overledene.

Na de bewassing is het gebruikelijk het lichaam zo spoedig mogelijk, het liefst binnen 24 uur na overlijden, te begraven (voor cremeren wordt nooit gekozen binnen de islam). Het lichaam wordt op rechterzijde begraven met het gezicht richting Mekka, niet in een kist, maar enkel een afdakje boven het hoofd, waardoor het gezicht niet zichtbaar is of direct met aarde zal worden bedekt. Het graf wordt door nabestaanden zelf gesloten met aarde. Op de meeste begraafplaatsen in Nederland zijn er speciale islamitische velden aanwezig en ook de meeste uitvaartcentra zijn ingericht voor rituele bewassingen. Zo zijn er in Amsterdam o.a. begraafplaats Zorgvlied en De Nieuwe Ooster die een islamitische begrafenis mogelijk maken en uitvaartcentrum Westgaarde en uitvaartcentrum Zuid met alle faciliteiten voor het verzorgen van een rituele bewassing met een grote groep.

Veel Moslims kiezen ervoor om in het land van herkomst begraven te worden. Eén van de voornaamste redenen hiervan is dat men in islamitische landen nooit de graven ruimt, terwijl het in Nederland gebruikelijk is dit te doen na 10 of 20 jaar. Ik (Iede) ben gespecialiseerd in het overbrengen van de overledene naar land van herkomst (repatriëring genoemd). Ook kan ik u precies vertellen welke begraafplaatsen beschikken over islamitische velden voor een begrafenis, maar ook over begraafplaatsen waar de overledene voor eeuwig begraven kan worden. Zo is er in de Muziekwijk van Almere Stad een islamitische begraafplaats (eigendom van Stichting Almeerse Moslims Al Raza) die graven aanbiedt die nooit meer opgegraven worden.