Uw uitvaartwensen

Steeds meer mensen willen tijdens het leven hun wensen voor hun uitvaart bespreken en vastleggen. De reden hiervoor zijn divers: de één wil zelf de regie in handen houden, een ander wil de kinderen niet belasten met het maken van moeilijke keuzes en er zijn mensen die weinig tot geen nabestaanden hebben en willen op deze manier hun wensen kenbaar maken.

Bij Iede Hoorn is het mogelijk om in een uitvaartwensen boekje uw laatste uitvaartwensen vast te leggen. Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen of bent u benieuwd wat u zelf kunt doen met het regelen van een uitvaart bij het leven? Ik zet alle mogelijke uitvaartwensen voor u op een rijtje. Ik geef u daarbij gelijk een indicatie voor de uitvaartkosten of voor specifieke begrafeniskosten of crematiekosten. Voor meer vragen, neem dan gerust contact met mij op en ik bespreek in een persoonlijk gesprek graag de mogelijkheden met u! 

Condoleance

Een condoleance bij een begrafenis of crematie is voor vrienden, kennissen en collega’s een mooi moment om persoonlijk steun te betuigen aan de nabestaanden. Ook voor bekenden van de overledene is condoleren een manier van rouwverwerking. Een condoleance vindt vaak plaats op de avond voorafgaand van de uitvaart, maar ook op de dag van de uitvaart zelf. Als u ervoor kiest om thuis opgebaard te worden kunt u er voor kiezen om familie, vrienden en bekenden nog eenmaal afscheid te laten nemen van de overledene. Meestal is er dan gelijk op diezelfde plaats een mogelijkheid tot condoleren. In sommige gevallen kunnen mensen niet bij een condoleance zijn en dan is het gebruikelijk om een condoleance kaart te sturen.

Uitvaartmuziek

Afscheid nemen van een nabestaande is soms lastig onder woorden te brengen. Het draaien van muziek bij een uitvaart kan helpen om nabestaanden hun gevoel door muziek uit te laten drukken. Met uitvaartmuziek op een begrafenis of crematie wordt er iets persoonlijk van de overledene aan de uitvaart meegegeven. Er is zelfs speciale uitvaartmuziek in de vorm van de meest gedraaide begrafenis liedjes of muziek bij een crematie die het meest afgespeeld wordt. Het is zelf mogelijk om een live muziek bij een begrafenis of crematie te spelen. Ik bespreek graag met u welke nummers u wilt horen en wat de uitvaartmuziek mogelijkheden zijn.

Film

Een uitvaart kan voor nabestaanden een overweldigende gebeurtenis zijn. De herinnering aan het afscheid kan door emoties soms snel verdwijnen. Het filmen van een uitvaart kan helpen bij de rouwverwerking, maar ook het op een rustig moment realiseren van de waarde van het afscheid van een dierbare. In sommige gevallen kunnen nabestaanden er voor kiezen om een begrafenis of crematie te filmen, om zo mensen die ver weg wonen een blijvende herinnering aan het afscheid te geven. Ook voor uw nabestaanden is een uitvaart filmen een mooie manier om het verwerkingsproces te ondersteunen. Benieuwd wat de mogelijkheden van het filmen van een crematie of andere vorm van uitvaart zijn? Neem dan contact met mij op.

Catering

Na een uitvaart is het gebruikelijk dat er nog even nagepraat wordt en herinneringen aan de overledene worden opgehaald. Het traditionele kopje koffie met een plakje cake is een mogelijkheid, maar andere vormen van catering uitvaart zijn mogelijk. Tegenwoordig vallen koffietafels, een borrel met bitterballen, een high tea of zelfs een compleet buffet tot de catering uitvaart mogelijkheden. Ook is het mogelijk om het favoriete hapje of drankje van een overledene aan te bieden. Onder het mom van een laatste toost op het leven, stem ik graag alle mogelijkheden voor catering uitvaart met u af. 

Bloemen

Bij een afscheidsplechtigheid van een uitvaart zijn bloemen vaak een groot onderdeel. Soms wordt het vooraf aangegeven dat nabestaanden of naar wensen van de overledene, verzoeken om een bepaalde kleur of soort bloem mee te nemen. Tijdens een crematie of begrafenis zal de uitvaartbegeleider ervoor zorgen dat de bloemen voor de uitvaart een geschikte plek krijgen. Als nabestaande kunt u op een begrafenis een bloemstuk, bloemen of een losse bloem kiezen en als uitvaartverzorger laat ik u graag allerlei soorten rouwbloemen en rouwboeketten zien. 

Rouwdrukwerk

Een rouwadvertentie na een overlijden is een standaardprocedure. U kunt ervoor kiezen om een overlijdensadvertentie te plaatsen in een lokale, regionale of landelijke krant. Hierin wordt vermeld waar en wanneer afscheid genomen kan worden, of er een condoleance plaatsvindt en andere belangrijke zaken omtrent de uitvaart. Ook is het gebruikelijk om na de begrafenis of crematie een wordt er vaak na afloop een rouwkaart verstuurd naar de aanwezigen van een begrafenis of crematie, om deze te bedanken voor het bijstaan in het rouwproces. 

Rouwvervoer

Het vervoer van een overledene is ook een uitvaartwens waar u rekening mee moet houden. Een traditionele rouwauto is allang niet meer de standaard en er zijn verschillende rouwvervoer alternatieven. U kunt ervoor kiezen om uw dierbare zelf te vervoeren, maar u kunt ook kiezen voor een uitvaartkoets, een wateruitvaart met een rouwbout of een rouwauto. Bent u benieuwd welke types rouwvervoer nog meer mogelijk zijn? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op en ik help u graag verder.

Uw wensen worden genoteerd en vastgelegd en door mij, uiteraard met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en respect, bewaard.