Terug naar overzicht

Bijlmer & Meer – Artikel februari 2020

Die man op de foto? Dat ben ik, Iede Hoorn van Iede Hoorn Uitvaartzorg. Waarom ik mij voorstel? Omdat ik voortaan in elke publicatie van deze krant een verhaal mag gaan schrijven. Een verhaal over mijn ervaringen als uitvaartverzorger. Een beroep die voor de meeste nog wat ontastbaar is. Mysterieus misschien zelfs wel…

Ik ben dus Iede. Ik ben 34 jaar en ook woonachtig in de Bijlmer, Venserpolder om precies te zijn. Ik houd van mijn buurtje met de vele culturen, het wij-gevoel en de vrijheid die ik er ervaar. Niet voor niets heb ik mij dan ook gespecialiseerd in onder andere Surinaamse uitvaarten!

Mijn overgrootmoeder Beth (1907-2004) was de meest bijzondere vrouw die ik ooit heb mogen kennen. Als jonge puber bezocht ik haar elke zaterdag om met haar te wandelen, de krant voor te lezen, koffietjes te drinken en vooral veel naar haar verhalen te luisteren. Deze vrouw heeft mij geïnspireerd en gevormd tot de persoon die ik vandaag de dag ben. Door haar ben in de zorgsector terecht gekomen én door haar ben ik in aanraking gekomen met de dood, háár dood. Voor de eerste keer in mijn leven overleed iemand die zo dicht bij mij stond. Heel speciaal was voor mij het moment waarop de kist gesloten moest worden en vooral omdat ik de laatste schroef mocht aandraaien. Door haar ben ik dus uiteindelijk in het uitvaartvak terecht gekomen.

Inmiddels heb ik al geruime tijd ervaring als uitvaartverzorger. Ik heb vele families mogen begeleiden bij het organiseren van de uitvaart en het vormgeven van een waardig en mooi afscheid. In diezelfde tijd heb ik ook heel veel verhalen mogen horen en voelen. En omdat ik samenwerk met afscheidsfotograaf Talitha Cornelisse, zijn hier hele mooie foto’s van. Foto’s die voelbaar zijn, foto’s die een verhaal vertellen. Maar welk verhaal schuilt er nu áchter die foto?!

In de komende edities zal ik schrijven over de verhalen achter de foto’s. Wat ging er vooraf? Wat maakt dit een beeld dat juist zo passend is bij een afscheid? Wat zijn de taken van een uitvaartverzorger? En wat maakt dat juist ík, Iede Hoorn, hier de ruimte krijg om over mijn bijzondere baan en mijzelf mag schrijven..?

Iede Hoorn

Mijn naam is Iede Hoorn, 35 jaar oud. Ik werk als uitvaartverzorger, veel in Amsterdam, maar daarnaast verzorg ik uitvaarten door heel Nederland. Elke keer ga ik de uitdaging aan om, samen met de nabestaanden, een zo waardig en zo persoonlijk mogelijke uitvaart te verzorgen.

Uitgelichte berichten

Geen uitgelichte berichten gevonden