Terug naar overzicht

Corona in de uitvaartwereld

Met het corona-virus zijn er ook in de uitvaartwereld enorm veel veranderingen gaande. Strikte maatregelen worden opgelegd, waardoor een uitvaartplechtigheid nog maar door 30 personen bijgewoond mag worden. Families mogen niet helpen bij het verzorgen van de overledene, condoleance avonden kunnen niet doorgaan, rouwkaarten worden wel verstuurd maar vaak pas achteraf om zo niet meer mensen bij de plechtigheid te hebben. Nabestaande mag niet meer meerijden met een rouwwagen en in de aula moeten de nabestaanden 1,5 meter uit elkaar zitten. Triest en verdrietig, maar helaas wel nodig. Afscheid nemen en rouwen is hiermee ook opeens anders geworden.

Maar in plaats van te focussen op wat níet meer kan of mag, vinden uitvaartondernemers Iede & Talitha het belangrijk om te delen wat juist wél kan en mag. “We moeten creatief zijn en er zijn een aantal alternatieven die ons in deze bizarre tijd veel troost en steun kunnen bieden en we zo ons verdriet toch met elkaar kunnen delen”.

Momenten van afscheid kunnen verspreid worden over een week of de digitale media kan ingezet worden waardoor nabestaanden live meekijken vanuit huis. Een afscheidsfotograaf kan het afscheid op een liefdevolle en troostende manier vastleggen en de foto’s binden in een album, zodat het gevoel, de sfeer en alle momenten van het afscheid bekeken kan worden en nabestaanden zo het gevoel te geven er toch bij te zijn geweest. Iede & Talitha benadrukken nog meer dan dat ze normaal doen de waarde van een afscheidsfotograaf. “Foto’s hoeven niet bekeken worden als daar nooit behoefte aan zal zijn. Maar mocht de behoefte er wel komen, dan zijn ze er wel…”.

Uitvaart per boot

Afscheid nemen zonder dat je fysiek aanwezig kan zijn, betekent niet dat je geen afscheid kan nemen met je gevoel. Reserveer de tijd van de uitvaart voor jezelf. Steek een kaarsje aan, schrijf een brief aan de overledene en zet wat muziek op. Kijk naar foto’s en haal herinneringen op. Schrijf een uitgebreide condoleancekaart voor de familie en zet hierop wat je anders graag had willen zeggen als je ze zou zien tijdens het condoleren bijvoorbeeld.

Na een uitvaart stopt het afscheid nemen of rouwen uiteraard niet. Dat is dan ook de reden waarom Iede & Talitha werken onder de naam ‘Afscheidsverzorgers’; afscheid nemen is namelijk meer dan alleen een uitvaart. En zeker in de huidige situatie is dit iets waar we extra op kunnen focussen. Zet een pan eten, een bos bloemen of een troostend geschenk voor de deur van de familie van de overledene. Of stuur gerust na enkele weken nog kaarten dat er aan ze gedacht wordt. Plannen maken voor een herdenkingsbijeenkomst kan ook troost bieden en rust geven zodat deze daadwerkelijk georganiseerd kan worden zodra de situatie het weer toe laat.

Kortom: of het nu gaat om troosten van een ander of jezelf, laten we focussen op wat we wél kunnen. Het blijft nog steeds gaan om verbondenheid en liefde en dat is juist in deze tijd van fysieke afstand waar zoveel baat bij kunnen hebben!

Bron: De Omroeper.

Iede Hoorn

Mijn naam is Iede Hoorn, 35 jaar oud. Ik werk als uitvaartverzorger, veel in Amsterdam, maar daarnaast verzorg ik uitvaarten door heel Nederland. Elke keer ga ik de uitdaging aan om, samen met de nabestaanden, een zo waardig en zo persoonlijk mogelijke uitvaart te verzorgen.

Uitgelichte berichten

Geen uitgelichte berichten gevonden