Terug naar overzicht

De wederopstanding van de wateruitvaart

HAARLEM – Haarlemmer Jasper Martens en Amsterdammer Iede Hoorn, twee jonge uitvaartondernemers, gaven een paar weken terug de wateruitvaart een boost in samenwerking met rederij Haerlem. Het filmverslag op NH Nieuws werd die dag opgepikt door Jinek dankzij de quote van Iede’s vader: ”Mijn zoon ging van de lucht- naar de uitvaart en verzorgt nu de laatste vaart.”

Iede en Jasper, kort collega’s bij een grote uitvaartonderneming, zijn sinds een jaar respectievelijk zes maanden zelfstandig. Iede: ”In Amsterdam zijn 83 uitvaartondernemers, in Haarlem zijn er ook genoeg. Toch durven wij het aan.” Wat de twee behalve hun jeugd onderscheidt, zijn creativiteit en persoonlijkheid. Bij een grote onderneming ligt het accent wellicht meer op productiviteit en het spelen van een rol en minder op persoonlijke aandacht. Jasper: ”Nabestaanden, is onze ervaring, willen mensen zien.”

Jasper maakte op zijn achtste een begrafenis van een klasgenootje mee en wist toen al: dit kan mooier. Hij geeft inmiddels ook gastlessen op Universiteiten, HBO’s en MBO’s. ‘De dood is bij de jeugd geen taboe meer. Laatst vroeg een jongen: hoe zorg je ervoor dat de mond dicht blijft. Maar hoe groot onze wetenschappelijke kennis ook is, de dood blijft ongrijpbaar. Grip krijgen is met elkaar voor een liefdevol afscheid gaan. Voor een intens beleven.’

Levensverhaal

Jasper: ”Wat wij beogen is dat mensen op hun eigen manier afscheid kunnen nemen en zo het rouwproces ingaan. Samen met familie en vrienden maken we een programma dat aansluit bij het levensverhaal van de overledene.’ Iede: ‘Laatst had een familie niet veel te besteden, maar ze wilden per se een witte kist met gouden grepen. We hebben toen een goedkope kist gekocht en die is door de familie geschuurd en geverfd. Dat zorgde, zeiden ze achteraf, voor een enorme verbinding.”

Aanlegsteiger

Naast de rouwauto zijn er ook uitvaarten per fiets of bakfiets. In Amsterdam wordt al honderden jaren over het water begraven. Iede en Jasper willen dat in Haarlem nieuw leven inblazen. Daarom is het fijn dat de gemeente Heemstede bij de begraafplaats aan de Herfstlaan een aanlegsteiger heeft neergelegd. Maar de twee zien ook mogelijkheden om over het Spaarne de vier begraaf- en crematieplekken aan de Vergierdeweg te bereiken. Het laatste stuk vanaf Spaarndam weliswaar per auto. En dat kan ook de eigen auto of het eigen busje zijn.

Bron: Haarlem in het Nieuws.

Iede Hoorn

Mijn naam is Iede Hoorn, 35 jaar oud. Ik werk als uitvaartverzorger, veel in Amsterdam, maar daarnaast verzorg ik uitvaarten door heel Nederland. Elke keer ga ik de uitdaging aan om, samen met de nabestaanden, een zo waardig en zo persoonlijk mogelijke uitvaart te verzorgen.

Uitgelichte berichten

Geen uitgelichte berichten gevonden