Terug naar overzicht

De dood bespreken

Iede Hoorn (35) is uitvaartverzorger bij Iede Hoorn Uitvaartzorg, @iedehoornuitvaartzorg.

“Negen jaar vloog ik als steward de wereld over, ik was altijd met mensen in de weer, maar uiteindelijk miste ik toch iets, een doel. Ik liep een keer mee met een uitvaartverzorgster en toen wist ik meteen dat dit vak bij mij past; ik wil mensen ontzorgen tijdens een voor hen zó kwetsbaar moment, en ze helpen bij het regelen van een onvergetelijk afscheid. Want dat mag, een afscheid mag prachtig en onvergetelijk zijn! Ik praat altijd eerst met nabestaanden over wie de overledene was, dan begint er vervolgens van alles te borrelen. Mensen bepalen zelf hoe ze het willen, maar ik reik ideeën aan en geef wat sturing. Zo wilde een familie met een klein budget heel graag een witte kist met gouden grepen, ik stelde voor een eenvoudige kist te bestellen die ze vervolgens zelf wit schilderden, met een spuitbus werden de grepen goud gespoten. 

iede-hoorn-amsterdam-uitvaart-paard-koets

Mensen weten het vaak niet, maar je hoeft niet met een zwarte rouwauto naar een uitvaartcentrum, je kunt de kist ook per bakfiets rondrijden, met een paardenkoets door de stad, of met een boot over de grachten. Een familie wilde graag dat hun overleden vader thuis opgebaard zou worden, maar hij woonde drie hoog achter in de Jordaan, dus zorgde ik voor een verhuislift zodat hij tot het laatste moment thuis kon blijven. 

Een handje bloemblaadjes op de kist in plaats van een handje zand, traditionele Surinaamse dragers met live muziek of champagne en oesters in plaats van koffie en cake, een mand of een doek in plaats van een kist, alles mag en kan. De enige regel is dat de overledene binnen zes werkdagen wordt begraven of gecremeerd.

Natuurlijk is dit werk wel eens zwaar, er is veel verdriet, maar ik hoor ook veel mooie en grappige verhalen. Een week lang ben ik intensief betrokken bij een familie en word ik toegelaten in hun leven, dat blijf ik heel bijzonder vinden. Ik deel foto’s van uitvaarten via social media, altijd in overleg met de nabestaanden. In het begin kreeg ik daar veel kritiek op, het zou niet respectvol zijn, maar dat lijkt te veranderen. Inmiddels heb ik veel volgers op Instagram en ik laat de mensen zien hoeveel schoonheid er verscholen zit rondom de dood. Ik hoop er de dood meer bespreekbaar mee te kunnen maken en mensen te inspireren om al tijdens hun leven na te denken over hun afscheid.”

– Het Parool – Zaterdag 22 mei 2021 –

Iede Hoorn

Mijn naam is Iede Hoorn, 35 jaar oud. Ik werk als uitvaartverzorger, veel in Amsterdam, maar daarnaast verzorg ik uitvaarten door heel Nederland. Elke keer ga ik de uitdaging aan om, samen met de nabestaanden, een zo waardig en zo persoonlijk mogelijke uitvaart te verzorgen.

Uitgelichte berichten

Geen uitgelichte berichten gevonden