Terug naar overzicht

Maatregelen coronavirus – Diemer Nieuws

DIEMEN Iede Hoorn is eigenaar van het bedrijf Iede Hoorn Uitvaartzorg dat veel in Diemen werkt. Iede Hoorn: “Het kabinet heeft bepaald dat er maximaal dertig personen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart. Voor nabestaanden is het moeilijk om een keuze te maken wie er wel en wie er niet worden uitgenodigd. Soms is alleen de ‘inner circle’ aanwezig, zoals de partner, de kinderen en de kleinkinderen. Maar er zijn ook mensen die het zo lastig vinden om een keuze te maken dat ze de uitvaart helemaal besloten houden, met slechts één of twee nabestaanden. Ik deed recent de uitvaart van een man die een tweelingzus had die in Canada woont. Zij kon vanwege maatregelen in verband met het coronavirus de uitvaart van haar broer niet bezoeken. Dat is triest.” Hij vertelt dat het niet mogelijk om condoleance-bijeenkomsten te organiseren. “Mensen kunnen alleen in een groepje van maximaal drie personen afscheid nemen van de overledene. Tijdens de uitvaart liggen er ook geen condoleanceboeken. Dit om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.” Verder geeft Hoorn nog een aantal gevolgen van de maatregelen aan: familieleden mogen niet helpen met het verzorgen van de overledene en mogen tijdens de uitvaart ook niet plaatsnemen naast de chauffeur van de auto waarin de kist wordt vervoerd.

spreken tijdens uitvaart afscheid aula begrafenis crematie Iede Hoorn Uitvaart zorg

Hoorn heeft een aantal creatieve oplossingen bedacht om een uitvaart toch een ‘persoonlijk’ karakter te geven. “Het komt voor dat de rouwwagen met de overledene en volgwagens door de buurt rijden waar hij of zij heeft gewoond. Dan kunnen mensen vanachter het raam van hun woning de rouwstoet zien passeren en zo een laatste groet brengen. Ook kan er op de rouwkaart het verzoek worden vermeld dat iedereen op een vastgesteld tijdstip een bepaald muziekstuk draait. Dan is er toch sprake van verbondenheid. Daarnaast leg ik op verzoek een uitvaart vast op foto en/of video of kan de plechtigheid worden gevolgd via een livestream.”

Hij heeft als uitvaartondernemer zelf ook een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. “Veel uitvaartondernemers onderhouden momenteel alleen contact met nabestaanden via de telefoon of Skype. Ik ga wel op bezoek bij de nabestaanden (zolang er geen griepverschijnselen zijn), maar stel als voorwaarde dat er maximaal twee personen in de kamer aanwezig zijn die minimaal twee meter afstand van mij houden. Het kistenboek en de boeken waaruit mensen een rouwkaart en bloemen kunnen kiezen stuur ik voor mijn bezoek per e-mail. Op die manier is de kans op besmetting met het coronavirus het kleinst. Of het nu gaat om troosten van een ander of jezelf, laten we focussen op wat we wél kunnen. Het blijft nog steeds gaan om verbondenheid en liefde en dat is juist in deze tijd van fysieke afstand waar zoveel baat bij kunnen hebben!”

Iede Hoorn

Mijn naam is Iede Hoorn, 35 jaar oud. Ik werk als uitvaartverzorger, veel in Amsterdam, maar daarnaast verzorg ik uitvaarten door heel Nederland. Elke keer ga ik de uitdaging aan om, samen met de nabestaanden, een zo waardig en zo persoonlijk mogelijke uitvaart te verzorgen.

Uitgelichte berichten

Geen uitgelichte berichten gevonden