Terug naar overzicht

Thanatopraxie, een lichte balseming

Een moeilijk woord, een prachtige methode. Met thanatopraxie bedoelen we dat het lichaam niet hoeft te worden gekoeld (en dus niet ijskoud wordt), maar op een lichte manier wordt gebalsemd. Zodat de staat waarin het lichaam zich verkeerd langer behouden blijft, de ontbinding wordt tijdelijk stilgelegd.

kartonnen-kist-liefde-man-bloemen

Wat houdt het in?
Voor de thanatopraxie behandeling wordt een kleine opening gemaakt in de hals waarbij een conserveringsvloeistof wordt toegediend en lichaamseigen vloeistoffen worden afgevoerd ( transfusie ). Tijdens deze behandeling wordt het lichaam gemasseerd, vlekken en verkleuringen verdwijnen veelal en daarmee ziet de overledene er natuurlijker uit.

uitvaart-kind-baby-erehaag-gezin-broer

Licht balsemen bij baby’s en kindjes
Met name bij overleden baby’s en kindjes kan het lichaam snel achteruit gaan. Licht balsemen is een optie om het ontbindingsproces stil te zetten. Na het balsemen blijft het lichaam voor ongeveer 10 dagen zacht, draagbaar en knuffelbaar. Ook behoudt het kindje zijn of haar roze huidje en verdwijnen paarse vlekjes. Het kindje kan in zijn of haar eigen bedje blijven en heeft dus geen koeling meer nodig.

afscheid-bloemen-uitvaart

Punten ter overweging bij thanatopraxie:

  • De overledene hoeft niet op een koelplaat en wordt daardoor niet ijskoud.
  • De aanblik van het gebalsemde lichaam is minder confronterend.
  • De behandeling kan onder voorwaarden thuis worden uitgevoerd.
  • Het is een intensieve/ invasieve behandeling en duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Juist omdat het lichaam langer mooi blijft, is het voor sommige nabestaanden moeilijker om te accepteren dat de overledene er niet meer is.
  • Er zijn kosten verbonden aan een behandeling.

De Nieuwe Noorder Amsterdam Noord

Prachtige methode
Mijn ervaring is dat het een prachtige methode is, omdat het lichaam niet ijskoud wordt en de dierbaren zich niet druk hoeven te maken over de achteruitgang van het lijf. Voornamelijk bij jonge mensen en baby’s wordt het steeds vaker gedaan, ook al is het voor de meeste mensen nog vrij onbekend.

iede hoorn grachten uitvaart op boot amsterdam

Wanneer een lichaam naar het buitenland gaat of terugkomt van het buitenland naar Nederland is het vaak ook nodig dat het lichaam gebalsemd wordt. In dit geval spreken we van balsemen en niet van lichte balseming, de methode is hetzelfde maar de conservering sterker.

sluiten rouwkist met nabestaanden schilderen tekenen op kist dood

Voor al uw overwegingen en vragen over thanatopraxie kunt u mij bereiken via het telefoonnummer 06 28 85 97 96 of via e-mail.

Iede Hoorn

Mijn naam is Iede Hoorn, 35 jaar oud. Ik werk als uitvaartverzorger, veel in Amsterdam, maar daarnaast verzorg ik uitvaarten door heel Nederland. Elke keer ga ik de uitdaging aan om, samen met de nabestaanden, een zo waardig en zo persoonlijk mogelijke uitvaart te verzorgen.

Uitgelichte berichten

Geen uitgelichte berichten gevonden