Urk_kerkje_aan_de_zee_begraafplaats_oud

Begrafenis of crematie op Urk

Op Urk is geen crematorium, dit ook omdat 99% van de Urker bevolking kiest voor een begrafenis. Voor een crematie kan worden uitgeweken naar Lelystad of Almere. Urk telt drie begraafplaatsen:

  • Oude begraafplaats ‘Kerkje aan de Zee’Wijk 3, 8321 GC Urk

Dit is de oudste begraafplaats van het voormalig eiland Urk en gelegen in het oude dorp, naast het Kerkje aan de Zee. Tot 1954 was het overigens ook de enige begraafplaats in het dorp. Op deze begraafplaats is het alleen nog maar mogelijk de overledene bij te zetten in een bestaand graf; nieuwe graven worden niet meer uitgegeven en oude/volle graven niet geruimd. Een wandeling over de begraafplaats laat zien, dat naast de voorspoed van de visserij, het ook veel verdriet teweeg heeft gebracht. Op veel stenen kunt u lezen dat de overledene is verdronken of op zee is gebleven. Mijn eigen opa, Iede Nentjes, is in 1970 verdronken en ligt begraven op begraafplaats De Vormt. Ook vind u op de oude begraafplaats twee Nederlandse oorlogsgraven, van slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Lees hier iets meer over de geschiedenis van de begraafplaats bij het Kerkje aan de Zee.

  • Begraafplaats ‘Holkenkamp’Holkenkamp, 8321 AX Urk

Rond 1950 werd een nieuwe begraafplaats noodzakelijk. Deze werd gedacht tussen de bomen aan de noordzijde van Urk, waar nu Gemeentewerken is gevestigd. Later werd dit plan gewijzigd, omdat op deze plaats en zuiveringsinstallatie voor het rioolwater zou verrijzen. De begraafplaats kwam nu ten noordoosten aan de rand van het dorp te liggen. De begraafplaats ‘Top’ is nu gelegen aan de Holkenkamp en inmiddels omsloten door bebouwing. De begraafplaats werd voor het eerst gebruikt op 1 februari 1954. Deze begraafplaats telt 320 graven.

  • Begraafplaats ‘De Vormt’Vormtweg 11, 8321 NC Urk

In 1972 werd de begraafplaats ‘De Vormt’ in het Urkerbos aangelegd. De eerste begrafenis vond plaats op 26 juni 1974. Deze begraafplaats telt 1.183 graven. Hiervan zijn 158 plaatsen voor grafkelders en 133 als kindergraf aangemerkt. In 1994 is de begraafplaats uitgebreid met 240 graven. Sinds 1974 vinden op deze begraafplaats de meeste begrafenissen op Urk voor (dit omdat er bij bovenstaande begraafplaatsen geen graven meer worden uitgegeven).

BEGRAVEN OP URK – Iede, voor iedereen

Al meer dan 100 jaar verzorgd Draagt Elkanders Lasten in verenigingsvorm de uitvaarten op Urk. In deze 100 jaar is er veel veranderd maar ook veel weer niet. Veel begrafenissen gaan volgens een vast patroon. Stijlvol en zoals wij dat gewend zijn op Urk. Door mijn werk als uitvaartverzorger buiten Urk heb ik gemerkt dat veel eigen inbreng, het toelaten van eigen gebruiken en afscheidsrituelen een meerwaarde kan zijn voor het uiteindelijke rouwproces.

Mijn naam is Iede Hoorn, 33 jaar oud, een zoon van Johan en Annette Hoorn, kleinzoon van Iede van Beth van Trui. Ik was een jaar of vijftien toen mijn docent Godsdienst een excursie naar een uitvaartcentrum organiseerde. Dit onder het mom ‘de dood hoort bij het leven’. Waar veel klasgenoten het ietwat ‘eng’ vonden, wilde ik juist het naadje van de kous weten. Ik vond het reuze interessant!

Na mijn studie Sociaal Pedagogisch Werk in Zwolle belandde ik echter in de luchtvaart. Dat deed ik met veel plezier, maar toch knaagde er iets. Steeds vaker miste ik het om daadwerkelijk mensen te helpen, te ontzorgen. Alles veranderde zo’n drie jaar geleden, toen ik naar de sportschool fietste. Mijn oog viel per toeval op een bord langs de weg, waarop stond dat er een nieuw uitvaartcentrum in de buurt werd gebouwd. Mijn gedachten gingen direct naar de schoolexcursie, en hoe fascinerend ik dat toen vond. Opeens vielen de puzzelstukjes op z’n plek. Ik moest aan het werk in de uitvaartbranche.

Inmiddels werk ik al meer dan drie jaar als uitvaartverzorger, veel in Amsterdam, maar daarnaast ook door de rest van Nederland. Een schot in de roos, want nu kan ik daadwerkelijk mensen ondersteunen. Mijn hoofdvraag bij alles wat ik doe is: hoe kan ik, samen met de nabestaanden, ervoor zorgen dat iemand een eervol en waardevol afscheid krijgt? Het doet mij deugd als ik daar een steentje aan bij kan dragen, hoe klein dat steentje ook is. Wat me eveneens aanspreekt, is dat ik in dit werk te maken krijg met verschillende mensen en allerlei culturen.

In het afgelopen jaar zijn in een korte tijd, binnen één week, mijn opa en oma overleden. Ik was de dagen rondom de uitvaart veel op Urk en bedacht me dat ik het erg mooi zou vinden ook op Urk iets te kunnen betekenen in de uitvaart, omdat dit toch het dorp is waar mijn roots liggen en waar ik nog erg vaak te vinden ben.

Veel mensen met een uitvaartverzekering weten niet dat ze vaak zelf de keuze hebben wie de uitvaart regelt en uitvoert, echter geldt dit niet voor degene met uitvaartverzekering van DEL, dit moet per situatie worden bekeken. De financiële afhandeling en de melding van overlijden kan ik voor u verzorgen. Doordat ik geen grote overhead kosten heb en geen personeel, kan ik meer dienstverlening leveren voor minder geld. Opbaring kan thuis plaatsvinden/in kerk of andere locatie. Condoleance o.a. bij Willem de Boer.

Op de dag van de uitvaart is er altijd een rouwwagen aanwezig. Het drukwerk komt via GBU. Dezelfde kwaliteit zoals men die gewend is en dezelfde ervaring, zij kennen de gebruiken en dat ook al meer dan 60 jaar. Ook heb ik de beschikking over een jong team dragers die de kist geschouderd naar het graf kunnen brengen. Natuurlijk is er ruimte om ook zelf te dragen in de kerk en op de begraafplaats. Samen de laatste gang naar het graf maken.

Wat vind ik belangrijk? Dat de nabestaanden op een dierbare en waardige manier afscheid kunnen nemen van hun geliefde. Ik zal de familie bij alles betrekken en ze zoveel mogelijk zelf willen laten doen.

To-do-lijstje als iemand komt te overlijden:

  • 1. Bel uw huisarts
  • 2. Neem contact op met mij
  • 3. Breng uw familie en vrienden op de hoogte
  • 4. Binnen één uur ben ik bij u, om samen met u alles te regelen voor de uitvaart

Begraven op Urk: het kan en mag ook anders